Att göra eller inte göra

Så här i början (nåja) av ett nytt år kan man roa sig med att summera de år som gått och se fram emot, och också göra upp planer för det år som just börjat. Allt som man inte hann och allt det som man av alla möjliga (och omöjliga) skäl och orsaker inte gjorde, allt som inte blev av, kan man liksom lämna bakom sig. Nu gäller nya tag. Man kan till exempel börja planera för vårstädning, böcker som ska läsas, sockar som ska stickas ... ja allt mellan himmel och jord kan man lägga upp planer för.

Sticka mera fortsätter med sockklubben 2009 och där vill jag gärna vara med inte minst för att det ger så mycket inspiration och avkoppling. Visst ambitionerna och viljan får stundom ge vika för livets realiteter i form av tid till förfogande och liknande. Samtidigt är det något speciellt att för en stund fördjupa sig i ett lagomt stort stickprojekt. Som sagt, väldigt avkopplande, om man bara tar sig tid.
 


Läsning är en anan aktivitet som jag vill att det nya året ska innehålla. Att besöka andra platser, människor och sammanhang i den litterära och imaginära världen är även det en inspirerande och tankeväckande avkoppling. Frågan här är bara vad ska jag välja att läsa, klassiker, topplistor eller något helt annat? En titel på min lista över böcker som jag vill läsa är Drottningen vänder blad av Alan Bennett, "en underfundig bok om hur böcker berikar livet" enligt Bokus beskrivning.

Theresans blogg om böcker och läsande har startat upp Nobelpristagarutmaningen där man under året läser fem valfria verk av utvalda pristagare:


Doris Lessing (läses januari - mars).

V. S. Naipal (läses mars - maj).

Elfride Jelinek (läses maj - augusti).

Toni Morrison (läses augusti - oktober).

Imre Kertész (läses oktober - december).


På bloggen Ett hem utan böcker finns utmaningen Klassiska kvinnor, som består av att läsa ett verk av vardera sex kvinnliga 1800-talsförfattare under 2009. Just nu (jan-feb) läses "Rosen på tistelön" av Emilie Flygare-Carlen. Paulas Bokblogg har dragit igång utmaningen Bokus Toppen där man läser de böcker som hamnar på tio-i-topp-listan för skönlitteratur i pocket. Helena på bokhora är inspirerad av Mike Gayle och hans "The To-Do-List". Gayle har skrivit en imponerande lång "att-göra lista" med hela 1277 uppgifter och hans mål är att under ett år utföra minst 99% av dem. Ett motsatt angreppssätt har Hästtjejen som för att undvika stress skrivit en "not-to-do-list". Frågan är inte "att vara eller inte vara" utan snarare "att göra eller inte göra".


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0